Ziemia oświęcimska ma niezwykle ciekawą historię sięgającą XII wieku, kiedy możemy przeczytać pierwsze wzmianki o Oświęcimiu. Niezwykłe położenie przy szlakach handlowych, późniejsze położenie przy granicy dwóch cesarstw w trakcie zaborów oraz mieszanka klas społecznych, kultur i smaków – to wszystko wpłynęło na rozwój ziemi oświęcimskiej, jej tradycję, kulturę oraz smak. Dawniej, ziemia oświęcimska cieszyła się unikatową i przepyszną kuchnią. Niestety w trakcie ostatnich dekad utraciliśmy naszą lokalną kuchnię. Istnieją jednak przedsięwzięcia przywracające nasz lokalny smak, przywołując tu choćby działania władz lokalnych z poszczególnych części powiatu czy też działalność lokalnych restauracji, które starają się odtworzyć nasz lokalny smak. Do grona podmiotów przypominających kuchnię oświęcimską dołączył blog kulinarny, który pochodzi z Oświęcimia czyli ProstePesto (https://prostepesto.pl) przygotowujący Oświęcimską Książkę Kucharską.

W ramach projektu Oświęcimskiej Książki Kucharskiej można podsyłać swoje ulubione przepisy, które gotowały nam mamy, babcie i prababcie. Przepisy można wysłać poprzez specjalnie przygotowany formularz znajdujący się na blogu kulinarnym pod adresem https://prostepesto.pl/przeslij-przepis/ gdzie należy podać tytuł przepisu, niezbędne składniki oraz sposób przygotowania potrawy. Wszystkie przepisy zostaną następnie sprawdzone w praktyce w kuchni i wybrane zostaną opublikowane w Oświęcimskiej Książce Kucharskiej. Zachęcamy do dzielenia się przepisami, aby przywrócić od zapomnienia nasze lokalne smaki z naszych rodzinnych domów.

Książka będzie udostępniona za darmo w wersji elektronicznej także na urządzenia mobilne natychmiast po jej wydaniu a w wersji drukowanej przekazywana będzie podczas lokalnych wydarzeń kulturalnych. Więcej o Oświęcimskiej Książce Kucharskiej można przeczytać na stronie ProstePesto pod adresem https://prostepesto.pl/oswiecimska-ksiazka-kucharska-z-prostepesto/ gdzie też będą publikowane wybrane przepisy.