Pomysł projektu narodził się z rozmów z uczestniczkami Dziennego Domu „Senior +” oraz Koła Gospodyń Wiejskich w Jawiszowicach, w czasie żywych dyskusji o tym, że stare obrzędy związane z naszą wsią zamierają. Zapomina się o nich. Młode pokolenie nie zna zwyczajów, nie kultywuje tradycji.

Naszym celem jest ocalenie od zapomnienia wspomnień starszych osób, mieszkańców Jawiszowic. Chcemy je utrwalić w formie publikacji a także w formie nagrań dźwiękowych, które sukcesywnie będziemy tu publikować. W działania zaangażowaliśmy młodzież, uczennice Szkoły Podstawowej w Jawiszowicach, które pomogą nam w nagraniach rozmów z Seniorami.

Mamy nadzieję, że młodsze pokolenie zainteresuje się tematem dawnych obyczajów i dzięki temu nawiążą się relacje międzypokoleniowe.

Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.

Do realizacji projektu zaangażowały się: Koło Gospodyń Wiejskich, Dzienny Dom „Senior+” w Jawiszowicach, Ośrodek Kultury i Biblioteka Publiczna w Brzeszczach.

————————————————————————————————

Zapraszamy do wysłuchania pierwszej rozmowy, z rodowitą jawiszowianką, Panią Władysławą Korczyk.
Rozmowę przeprowadziły uczennice SP w Jawiszowicach: Julia Włoch i Nikola Ulczok. Dziewczyny zadały pytania, które wywołały ciekawe wspomnienia Pani Władysławy z Jej młodości.
Liczymy na to, że to dobry początek przywoływania pamięci o naszych tradycjach 🙂

Czy lubicie małosolne ogóreczki i swojski smalczyk? Posłuchajcie rozmów na ten temat w kolejnym odcinku „Tradycji Jawiszowic”. Kulinarne spotkanie miało miejsce w Dziennym Domu „Senior+” w Jawiszowicach, na którym degustowaliśmy wspomniane frykasy 🙂 Wspólnie omówiliśmy wiele przepisów, wszak to czas robienia zapraw i w każdym domu istnieją związane z tym tradycje.

Przepisy zostaną opublikowane w książce podsumowującej projekt, a dziś zapraszamy do wysłuchania małej dawki ciekawostek kulinarnych.
Może zaciekawią Was sposoby na przyrządzanie potraw przez Panią Krysię Maruszę, Panią Jadzię Majdak, Panią Hanię Chodurek i Panią Jadzię Bryłę.

A na dokładkę sprawdzony przepis na cukinie w zalewie:
– cukinie pokroić w kostkę i dać do słoika
– zalewa: na 1 litr wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, ziele angielskie (kilka kulek), łyżeczka papryki chili, 3 łyżki oliwy, 5 łyżek octu, zagotować
– zalać cukinie ciepłą zalewą, zakręcić i pasteryzować ok. pół godziny.

 

Mamy to szczęście, że jedną z najstarszych mieszkanek Jawiszowic, a zarazem uczestniczką Dziennego Domu „Senior+” jest Pani Rudolfina Górka 🥰. Bogactwo Jej wspomnień pozwoliło nam na kolejne nagranie, którego fragmenty przedstawiamy 😍

 

Prezentujemy kolejne nagranie, tym razem miałyśmy przyjemność rozmawiać z Panią Anną Dziadkowiec, która tradycje Jawiszowic kultywuje do dziś, wiec pięknie o nich opowiada. Zachęcamy do wysłuchania Jej wspomnień m.in. o kwakach, dzieży czy kąkolach…

Życie Pani Anny związane jest również od wielu lat z rękodziełem, dlatego przypominamy też rozmowę pt. „Anioł musi mieć tułów. Anna z Anną o rękodziele i o życiu”, w ramach projektu „Żywa kronika życia codziennego mieszkańców gminy Brzeszcze”: tutaj